Spannend! Je gaat bevallen

Na ongeveer 40 weken zwangerschap is het zo ver: je gaat bevallen. Veel vrouwen vinden dit spannend. Je weet niet precies wat je kunt verwachten en je kunt veel pijn hebben. Maar het is ook het moment dat je eindelijk je kindje zult ontmoeten.

Misschien heb je je al helemaal voorbereid op jouw bevalling. Zo niet, dan zetten wij graag nog wat tips voor je op een rijtje.

Wat regel je voor de bevalling?

Als de bevalling eenmaal begint is het fijn als de belangrijke dingen geregeld zijn. We raden je aan om rond de 35ste week van je zwangerschap;

 • Het telefoonnummer van je verloskundige/gynaecoloog en de kraamzorg in je telefoon te zetten.
  Laat je eventuele partner dit ook doen, voor het geval jij niet zelf wil of kan bellen;
 • Een vluchttas of ziekenhuistas in te pakken met de belangrijkste spullen. Denk aan kleertjes voor je baby en schone kleding voor jou.
 • Het bed op klossen/bedverhogers te zetten zodat het minimaal 80 centimeter hoog is;
 • Een wiegje of co-sleeper voor je baby gereed te maken. Maak het bedje alvast op en leg twee kruiken en een extra lakentje en dekentje klaar;
 • Luiers in maat 0 en maat 1 op een makkelijke plek klaar te leggen;
 • Kunstvoeding en flesjes klaar te zetten als je kiest voor flesvoeding;
 • Kraampakket in huis hebben, we raden aan dit al vanaf je 20ste week te hebben.

Kraampakket

Bij zowel een thuis als ziekenhuis bevalling is het kraampakket belangrijk.

Je kunt een kraampakket aanvragen bij je zorgverzekeraar. Het pakket wordt niet door je basisverzekering gedekt. Bij een groot aantal aanvullende zorgverzekeringen is het kraampakket wel gedekt en stuurt je zorgverzekeraar deze gratis op. Hiervoor is het wel nodig dat jouw zwangerschap tijdig doorgeeft.

Rommelmelding

Op het moment dat je denkt dat de bevalling begonnen is vinden we het prettig als je ons belt voor een “rommelmelding”. Wij noteren dan alvast je gegevens en kunnen deze al doorgeven aan de kraamverzorgende.

Onder een rommelmelding wordt het melden van het regelmatig terugkeren van weeën, verliezen van een prop, strippen en/of het breken van de vliezen bedoeld. Er zijn 2 stappen als het zover is:

 1. Je neemt contact op met je verloskundige;
 2. Je neemt contact met ons op via 020 751 18 90. Dit nummer is 24/7 bereikbaar voor spoed.

Je neemt contact met ons op:

 1. Als er tekenen zijn van een aankomende bevalling (rommelmelding);
 2. Bij opname ziekenhuis i.v.m. bevalling;
 3. Na de bevalling;
 4. Als je daadwerkelijk op weg bent naar huis (ontslagen van het ziekenhuis).

Mogelijkheden voor de bevalling

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de bevalling. Het kan zijn dat je liever in het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie, andere vinden het dan weer fijn om thuis in een vertrouwde omgeving te bevallen. Hieronder vertellen we je meer over de mogelijkheden.

Thuisbevalling

Je kunt ook kiezen voor een thuisbevalling in je eigen vertrouwde omgeving. De verloskundige vraagt dan ondersteuning van de kraamzorg tijdens de bevalling. Er komt een kraamverzorgende naar je toe die is opgeleid om te assisteren bij bevallingen. Ze helpt de verloskundige en verzorgt je baby als hij of zij geboren is.

Als je ‘s nachts bevalt vertrekt de kraamverzorgende naar huis nadat ze je heeft geholpen met de eerste voeding en heeft uitgelegd waar je die nacht op moet letten. De volgende ochtend komt de kraamverzorgende weer terug. Beval je overdag dan blijft de kraamverzorgende meteen bij je.

Bevallen in een kraamhotel

Je kunt ook kiezen voor een bevalling in een kraamhotel. Kraamhotels liggen in of vlakbij een ziekenhuis waardoor medische hulp vlakbij is, maar je hebt wel een comfortabele privékamer en badkamer. Bovendien mag je er de gehele kraamperiode verblijven. Het is dus de middenweg tussen een ziekenhuis- en een thuisbevalling. In het kraamhotel is 24/7 kraamhulp aanwezig. Als je tijdens je kraamperiode naar huis gaat komt er een kraamverzorgende van ons bij je thuis om de kraamzorg op te pakken.

Ziekenhuisbevalling
(Poliklinisch)

Je kunt kiezen voor een bevalling in het ziekenhuis als je dat prettig vindt, bijvoorbeeld omdat je het fijn vindt dat de artsen vlakbij zijn. Als je poliklinisch (zonder medische noodzaak) in het ziekenhuis bevalt is dit onder leiding van je eigen verloskundige. Zij wordt bijgestaan door de verpleging in het ziekenhuis. Meestal is de kraamverzorgende hier niet bij aanwezig.

Jij of je verloskundige neemt contact met ons op als je kindje is geboren. Wij zorgen dan dat er een kraamverzorgende naar je huis komt. Als je ‘s nachts bevalt komt ze de volgende ochtend.