37 weken zwanger – een mijlpaal in zicht
37 weken zwanger
Je bent 37 weken zwanger – gefeliciteerd, je baby is officieel voldragen! In deze fase van je zwangerschap begint de countdown echt: je kleintje kan elk moment komen, al is het ook heel normaal als je nog een paar weken rondloopt. Veel aanstaande moeders voelen in week 37 een mix van opwinding en vermoeidheid. Je buik is nu op z’n grootst en je merkt dat alles zwaarder wordt. Tegelijk weet je dat de bevalling nadert, wat spanning en misschien wel wat angstige dromen met zich mee kan brengen. We nemen je mee door wat er gebeurt met jou en je baby in deze week, en geven tips om deze periode zo comfortabel mogelijk door te komen.
Je baby bij 37 weken zwangerschap: klaar voor de buitenwereld
In week 37 is je baby ongeveer 48 à 49 cm lang en weegt rond de 3 kilogram – zo groot als een forse snijbiet of een kleine pompoen. Dat kleine mensje in je buik is dus helemaal niet zo klein meer! Sterker nog, aan het eind van deze week is je baby voldragen (op tijd). Dat wil zeggen dat hij of zij in principe sterk genoeg is om buiten de baarmoeder te. Elke dag dat je baby nu nog in je buik zit, komt er stiekem nog wat gewicht bij (zo’n 100 gram per week). Die extra vetreserves rond de ellebogen en knietjes zorgen ervoor dat je kindje na de geboorte beter op temperatuur blijft en een buffer heeft voor de eerste dagen zonder navelstrengvoeding.
Hoe ligt je baby? De meeste baby’s hebben nu hun definitieve plek ingenomen, meestal met het hoofdje naar beneden diep in je bekken. Er is weinig ruimte om nog te draaien of te koppeltje-duikelen, dus als je kindje nu in stuit ligt (met de billetjes naar beneden), blijft dat waarschijnlijk zo. Gelukkig komt een stuitligging maar bij een klein percentage voor. Voel je minder heftige schopjes dan voorheen? Dat kan kloppen – je baby heeft minder bewegingsruimte en zal zich eerder uitrekken of duwen dan wild trappelen. Belangrijk is dat je je baby nog wel regelmatig voelt. Twijfel je of hij/zij genoeg beweegt, neem dan altijd contact op met je verloskundige. Liever één keer te veel gecontroleerd dan te weinig.
Wist je dat: je baby nog volop aan het oefenen is in je buik? Hij “ademt” vruchtwater in en uit om de longetjes te trainen, en sabbelt op zijn duim om de zuigreflex te ontwikkelen. Ook heeft je kleintje nu een handige zoekreflex: als na de geboorte je baby op je borst ligt, zal hij instinctief met het mondje op zoek gaan naar de tepel – slimme natuur! Ondertussen klopt het kleine hartje met ongeveer 110 tot 150 slagen per minuut en zijn de longen nagenoeg rijp. Mocht je baby deze week geboren worden, dan kan hij meestal al zelfstandig ademhalen.
Jij in de 37e week: hoogzwanger en klaar voor de start
37 weken zwanger zijn voelt fysiek als een uitdaging. Je baarmoeder vult nu je hele buik en duwt tegen je middenrif en maag. Daardoor kun je last hebben van brandend maagzuur en adem je misschien wat moeilijker. Het goede nieuws: als je baby indaat (inzakt in het bekken), kun je juist merken dat ademhalen weer iets makkelijker gaat omdat de druk bovenin je buik afneemt. Je buik kan er nu anders uitzien – vaak hangt hij wat lager.
Veel vrouwen merken rond week 37 allerlei voorweeën of harde buiken. Je voelt dan samentrekkingen van de baarmoeder die onregelmatig komen en gaan. Dat is je lichaam dat aan het “oefenen” is voor de bevalling. Het kan soms even pijn doen of je laten schrikken, maar voorweeën betekenen niet dat de bevalling al echt begonnen is. Hoe weet je dat verschil? Echte weeën worden steeds sterker, komen op regelmatige korte intervallen en houden aan. Voorweeën daarentegen zakken vaak weer af na een tijdje rust of een warme douche. Toch kunnen ze vermoeiend zijn, zeker als ze ’s nachts opspelen en je slaap verstoren.
Je kunt ook te maken krijgen met extra vaginale afscheiding of het verliezen van de slijmprop rond deze tijd. Die slijmprop is een dikke geleiachtige substantie die gedurende je hele zwangerschap de baarmoedermond heeft afgesloten ter bescherming tegen bacteriën. Als hij loslaat (in één keer of beetje bij beetje), is dat een teken dat je lichaam zich opmaakt voor de bevalling. Schrik niet van een beetje bloed erbij – dat is normaal. Belangrijk om te weten: het verliezen van de slijmprop wil niet zeggen dat de bevalling direct begint. Het kan uren duren, maar net zo goed nog weken voordat de weeën écht op gang komen. Zie het als een van de vele voortekenen dat je lichaam in de laatste fase zit.
Verder sta je wellicht raar te kijken van je eigen lichaam: je navel kan plots wat uitsteken (je buik staat zo strak gespannen), je voelt mogelijk pijn in je onderrug en bekken en je moet om de haverklap naar het toilet. Die rug- en bekkenpijn komt omdat je zwaartepunt naar voren is verschoven door je grote buik. Je kunt geneigd zijn met een holle rug te lopen om die buik te dragen, wat de onderrug belast. Bovendien maken zwangerschapshormonen je gewrichten weker; de verbindingen in je bekken zijn losser om ruimte te maken voor de bevalling. Dat is functioneel, maar jij voelt het wel! Probeer goed op je houding te letten: loop rechtop, ontspan je schouders. En gun jezelf pauzes – daar komen we bij het volgende punt.
Neem je rust en rond de laatste voorbereidingen af
Nu de bevalling elk moment kán beginnen (hoewel het net zo goed nog enkele weken kan duren), is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Rust pakken is het motto, hoe lastig dat soms ook is met zo’n buik. Veel vrouwen slapen slecht in de 37e week: je ligt nooit helemaal comfortabel, moet vaak plassen en sommigen krijgen te maken met levendige dromen of nachtelijke piekermomenten. Probeer overdag wat slaap te pakken als de nacht tegenviel. Een dutje op de bank of gewoon even met de benen omhoog kan wonderen doen voor je energie. Zie het als de laatste kansen om een beetje bij te tanken; na de geboorte krijg je immers gebroken nachten.
Tegelijk is dit een goed moment om de laatste voorbereidingen af te ronden. Hieronder een korte checklist van dingen die in week 37 geregeld of gecontroleerd kunnen worden:
- Kraamzorg benodigdheden in huis: zorg dat je kraampakket klaarstaat. Hierin zitten o.a. matjes, steriele gaasjes en andere medische spullen voor een eventuele thuisbevalling. Controleer of je alles hebt gekregen van je verzekeraar of leverancier.
- Bed verhogen: vanaf 37 weken moet je bed op kraamhoogte staan (ongeveer 80 cm hoog). Dit is belangrijk voor de arbo-veiligheid van de kraamzorg en verloskundige. Heb je bedklossen of een hoog laag-bed geregeld? Zo niet, leen of huur deze direct. Een goed opgemaakt bed (met zeil en extra lakens uit het kraampakket) zorgt dat je klaar bent voor als de bevalling thuis begint.
- Ziekenhuistas pakken: ook als je van plan bent thuis te bevallen, is het verstandig een vluchtkoffer of ziekenhuistas klaar te zetten. Soms loopt het anders en is het fijn als je spullen dan voor het grijpen staan. Stop er in ieder geval in: makkelijk zittende kleren, toiletspullen, belangrijke papieren (ID, verzekeringspas, zwangerschapskaart), kleertjes voor de baby, en eventueel snacks/drinken.
- Babykamer & autostoeltje: check of het babykamertje helemaal klaar is: het wiegje opgemaakt, luiers en kleertjes binnen handbereik. Installeer het autostoeltje in de auto (of weet in elk geval hoe het moet), zodat je ook daarop niet hoeft te stressen wanneer het moment suprême daar is.
Tot slot: blijf in beweging, maar met mate. Een kleine dagelijkse wandeling kan helpen tegen stijfheid en bevordert een goede bloedcirculatie. Het is echter geen probleem om nu nee te zeggen tegen afspraken of verplichtingen. Je bevindt je in een bijzondere limbo-fase: je bent er bijna, maar je weet niet exact wanneer het gaat gebeuren. Die onzekerheid kan mentaal best pittig zijn. Probeer daarom leuke afleiding te zoeken: kijk een feelgoodfilm, lees dat boek waar je nog niet aan toe kwam, of klets met een vriendin die je opvrolijkt.
Vertrouw op je lichaam – en op ons
Elk lichaam bereidt zich op zijn eigen tempo voor op de bevalling. De een loopt met 37 weken al rond met 2 cm ontsluiting, de ander heeft nog geen enkel voorteken en bevalt uiteindelijk pas met 41 weken. Alles tussen 37 en 42 weken is normaal. Jouw baby bepaalt mede het moment: meestal geeft hij een seintje dat hij er klaar voor is, bijvoorbeeld wanneer zijn longetjes volledig rijp zijn. Vertrouw er dus op dat je lichaam en je baby weten wat ze doen.
Heb je vragen of maak je je zorgen in deze laatste fase? Ons team van New Chapter Kraamzorg staat 24/7 voor je klaar. Schroom niet om contact op te nemen – of het nu gaat om onzekerheid over een symptoom, of dat je gewoon even je hart wilt luchten. Wij zijn een kleinschalig en persoonlijk kraambureau, en we vinden het belangrijk dat jij je gehoord en gesteund voelt.
Geniet nog even van de laatste loodjes 37 weken zwanger. Voor je het weet, begin je aan een heel nieuw hoofdstuk: de kraamtijd. Succes met de laatste voorbereidingen en onthoud – rust en vertrouwen zijn nu het allerbelangrijkst. Wij zorgen straks graag samen met jou voor de beste start voor jouw kindje!